Recepty z čočky

27. ledna 2012 v 23:41 | BePerfect |  clanky
Už dlouho máme doma balíček čočky a já pořád nevěděla, co s ní. Takže jsem našla nějaké recepty a asi už zítra něco vyzkouším :)

Čočka obsahuje mnoho bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je dobrou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy a tím pádem dokáže dobře zasytit. Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin. Snižuje obsah cukru v krvi, uvolňuje zácpu, pomáhá při chudokrevnosti, posiluje nervy, zvyšuje výkonnost, pomáhá při únavě, podporuje krvetvorbu, povzbuzuje produkci hormonů. To je tedy dost důvodů proto, abychom čočku pravidelně zařadili do našeho jídelníčku. A jak se dá čočka zdravě a chutně připravit?




Čočková sekaná
400 g čočky
100 g tvrdého sýra
7 stroužků česneku
1 cibule
lžička majoránky
lžička petrželky
olivový oleje
sůl
strouhanka
2 vejce
lžíce celozrnné mouky

Čočku uvaříme doměkka, přidáme na kostičky pokrájený sýr, utřený česnek, sůl, vejce, koření, nadrobno pokrájenou cibuli, mouku, lžíci strouhanky a promícháme. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní směs. Pečeme na 160 stupňů asi 40 minut. Pak okraje uvolníme nožem a když sekanou necháme chvíli vychladnou, aby sýr opět ztvrdnul, půjde sekaná nakrájet na plátky a hezky vyndat z misky.

Čočkové karbanátky
Ingredience jsou stejné jako při přípravě čočkového rizota, jen přidáme více strouhanky a mouky, aby šly z těsta pěkně tvarovat karbanátky. Po vytvarování je vložíme na plech na pečící papír, pokapeme trochou olivového oleje a upečeme (při pečení je obracíme). Podáváme se zeleninovým salátem.

Čočkové rizoto
50 g čočky
50 g rýže
cibule
100 ml zeleninového vývaru
pepř
mořská sůl
hřebíček
muškátový oříšek
skořice
olivový olej

Čočku uvaříme do poloměkka. Rýži a pokrájenou cibuli osmahneme na teflonové pánvi potřené olivovým olejem asi 3 minuty. Pak smícháme s čočkou, přidáme koření, sůl a zalijeme vývarem. Vaříme asi 25 minut (dokud vývar nevsákne).

Čočka s bramborem a kysanou smetanou
200 g čočky
200 g brambor
200 ml kysané smetany
sůl
olivový olej
20 g celozrnné mouky
cibule
česnek
bobkový list

Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka. Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.

Čočka na kari
300 g čočky
2 lžičky kari
cibule
4 stroužky česnek
1 nakládaná okurka
citrónová šťáva
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce olivového oleje

Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, pokrájenou okurku, protlak, kari koření, citrónovou šťávu, sůl a vše promícháme s doměkka uvařenou čočkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Čočka s paprikou a rajčetem
400 g čočky
2 cibule
3m papriky
4 rajčata
sůl
pepř
citrónová šťáva
olivový olej

Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Na oleji zpěníme posekanou cibuli, přidáme na nudličky pokrájené papriky a oloupaná rajčata. Přidáme čočku, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem. Podáváme s celozrnným pečivem.

Čočková polévka
100 g čočky
2 lžíce olivového oleje
60 g celozrnné mouky
3 dl mléka
půl cibule
4 stroužky česneku
sůl
majoránka
ocet

Čočku uvaříme do měkka, zahustíme ji jíškou připavenou z pokrájené cibule, mouky a oleje a chvíli povaříme. Pak přidáme sůl, utřený česnek, majoránku, mléko, ochutíme
octem a a necháme projít varem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 **Popcorn-LaDy** **Popcorn-LaDy** | Web | 28. ledna 2012 v 8:33 | Reagovat

pěkné :) zaujala mě čočková sekaná :D :) fkt bych nevěřila, že se z ní vyrábí i sekaná :) jinak čočkovou polévku miluji♥

2 stop-wishing stop-wishing | Web | 28. ledna 2012 v 9:55 | Reagovat

Mě štve,že čočka je zdravá a já jí nejim =x

3 mmiley mmiley | Web | 28. ledna 2012 v 9:58 | Reagovat

čočku- šošovicu nejem ani ja, ale zaujímave recepty, niekedy by som sa asi mohla inšpirovať :) a tie palacinky boli dokonalé :D, recept na ne bol kedysi dávno v jednom slovenskom týždenníku pre ženy, ale sú to klasické palacinky, len miesto mlieka sa do nich dá minerálka, nepridáš tam samozrejme cukor a naplníš ich špenátom:), mňamka:)

4 Veronica Settway Veronica Settway | Web | 28. ledna 2012 v 10:33 | Reagovat

mmm.. musím vyzkoušet :*

5 Belle Belle | Web | 28. ledna 2012 v 10:52 | Reagovat

Na apetitonline.cz jsem teďkom četla, že je "čočková sezona", tak příští víkend něco vyzkouším!))))
Jinak ten jídelníček nemáš vůbec mizerný kotě, jíš, co si očividně tělo žádá. Kdybys měla mizerný jídelníček, musela bys tam dát aspoň čokoládovj donut .DDDD Jsi skvělá náhodou)))

6 Mudr.petrak Mudr.petrak | Web | 28. ledna 2012 v 11:37 | Reagovat

Čočku jsem snad nikdy nedelala, kdyz jsem se podivala na pripravu, tak vareni bylo kolem 1h, to se mi nechtelo, jsem zvedava jak se ti to poovede .-)

7 _Miss*Perfection_ _Miss*Perfection_ | Web | 28. ledna 2012 v 17:02 | Reagovat

Dostala jsem ted na ni chut, jak to tak ctu!:D

8 Domi Domi | Web | 28. ledna 2012 v 21:27 | Reagovat

mmm...vypadá to dobře hned bych si to dala kdybych mohla =)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama